Az igazság néha fáj

Politically Incorrect

Politically Incorrect

Ki a buta?

Donald Trump felemelkedése – 1. rész

2016. március 29. - FriendlyAtheist

Donald Trump kampánya rengeteg kritikát és vitát generál. Ezek között az egyik leggyakoribb (legalábbis kezdetben az volt), hogy Trump buta ember.

Sok jelzőt használtak már rá a médiában és politikai ellenfelei szájából is elhangzottak többek között olyan jelzők, mint: „stupid” buta, „buffoon”(bohóc), „idiot”, „uneducated” (tanulatlan) stb. Ezekre a jelzőkre általában nem szoktak megalapozott indoklással szolgálni, nem próbálják példákkal bizonyítani ezeket az állításokat. Az sem mindig világos, hogy a bírálói valóban meggyőződésből nevezik butának, vagy csak lejáratni akarják a választók szemében.

De nézzük a tényeket. Donald Trump beadta a vagyonnyilatkozatát a választási bizottságnak, amiből kiderül, hogy a vagyona dollár-milliárdokban mérhető. Buta emberek pedig nem gyakran maradnak tartósan gazdagok, és nem szokott a nevük luxushotelek, kaszinók és felhőkarcolók oldalán szerepelni. Sokszor szokták emlegetni azokat a vállalkozásait, amik megbuktak, és valóban vannak ilyenek (Trump Airlines, Trump Vodka, Trump Stakes, Trump Magazine stb). Viszont ezek ellenére a Trump vagyon továbbra is hatalmas. Tehát sikeres üzletembernek mondható, így minimum ravasz és intelligens kell legyen, hiszen ezek nélkül az üzleti élet „cápái” között nem sokáig tudta volna megtartani a vagyonát, nemhogy gyarapítani.
A sajtó úgynevezett „szakértői” hétről hétre temették Trump kampányát, minden vitákat generáló kijelentése után azt harsogták, hogy ezzel most végképp elásta magát, hogy micsoda butaságot követett el. Minden egyes alkalommal hibás volt a következtetésük, és Trump csak erősödött.
A vetélytársai folyamatosan alábecsülték, nem tekintették komoly ellenfélnek, és mostanra kettő kivételével kiestek a versenyből, míg Trump országszerte vezet a közvélemény kutatások szerint.

Occam borotvája egy filozófiai elv, miszerint ha több magyarázat van egy jelenségre, közülük általában az egyszerűbb az igaz. Ezt alkalmazva fel kell tennünk a kérdést: ha Trump tényleg buta, hogy lehet ennyire sikeres?
Az egyik lehetőség, hogy Trump tényleg buta, csak valahogy az események mindig neki kedveznek. Ez a magyarázat elég gyenge lábakon áll, mert ennyire szerencsés ember a világon nincs, a valószínűsége ennek végtelenül kicsi.
Az egyszerűbb és hihetőbb válasz az, hogy Trump egyáltalán nem buta, sőt valószínűleg a legintelligensebb a versenyben lévő jelöltek közül. Ezt bizonyítják az eredményei, a módszeressége, a tömegek és a média manipulációi, és az is, hogy sokan nem is veszik észre ezeket a manipulációkat.

Tehát ha meg akarjuk fejteni és érteni a Trump kampány sikerét, abból a feltételezésből kell kiindulnunk, hogy nagyon is tudja, hogy mit csinál, és minden cselekedete és mondata tudatos, valamilyen előre tervezett célt szolgál. Ha ebből a szemszögből nézzük a nyilatkozatait és beszédeit, hirtelen sok minden értelmet nyer.
Ezekre a módszerekre szeretnék rámutatni a további bejegyzésekben, és elemezni őket. Miért mondta azt, amit? Miért váltak be ezek a módszerek az adott helyzetben?

A bejegyzés trackback címe:

https://friendlyatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr778544008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása