Az igazság néha fáj

Politically Incorrect

Politically Incorrect

Mission Statement

2016. március 18. - FriendlyAtheist

Lássuk csak miért kezdtem bele ebbe az egészbe...

A blog címe Politically Incorrect, jelenlegi terveim szerint ez lenne a fő tematikája a bejegyzéseknek: a szólásszabadság és az azt elnyomni törekvő PC kultúra (még akkor is, ha esetenként talán jó szándék által vezérelve).

Sokan nem tudják, hogy maga a kifejezés a Szovjetunióból származik még a kommunista időkből. Az eredeti jelentése pontosan az, amit állít: megegyezik a párt politikai álláspontjával. A fő problémám az elv mai használatával az, hogy lényegében ugyanez történik: nem gondolkoznak el a PC alkalmazói a konkrét kérdésről, csak visszamondják a betanult politikailag korrekt kinyilatkoztatást (még akkor is, ha köze sincs a valósághoz).

Egyetértek Lord Vetinarival (képzeletbeli karakter, egy szatirikus írásműben, mielőtt mindenki szívrohamot kapna) abban, hogy nem hiszek a szükségtelen erőszakban, a szükséges erőszakkal kapcsolatban viszont nincsenek fenntartásaim. Ezt rávetítve a vélemény- és szólásszabadságra mondhatnánk, hogy nem hiszek benne, hogy szükségtelenül durvának, trágárnak vagy "bunkónak" kellene lennünk a véleményünk kinyilvánítása közben, viszont azt sem engedhetjük, hogy az igazság elsikkadjon, vagy konkrétan cenzúrázódjon, mert sértené valakinek az érzéseit. Hogy Ben Shapiro-t idézzem: "Nem érdekelnek az érzelmeid. Hacsak nem vagy a feleségem vagy a gyerekem, akkor nem izgat."

Ennek gyökere szerintem az, hogy az érzések szubjektív dolgok. Ugyanaz a kijelentés valakit teljesen hidegen hagy, más ember viszont kiborul tőle, és megsértve érzi magát. Sok esetben a kijelentő nem tudhatja, hogy kit fog érzékenyen érinteni az, amit mond. Erre tehát nyilvánvalóan nem alapozhatunk törvényeket és szabályokat. Ha törvénybe iktatnánk, hogy senki nem sértheti meg mások érzéseit, az betarthatatlan lenne, hiszen lehetetlen megjósolni mások szubjektív érzéseit a mondanivalónk hallatán. Illetve ha ki akarna valaki szúrni a beszélővel, elég lenne azt állítani, hogy az elhangzottak megbántották, és voilá: utólagosan és leellenőrizhetetlen módon törvénysértővé tett egy kijelentést . Tehát egyik oldalon ott van a szólásszabadság, a másikon egy betarthatatlan igény, hogy vigyázzunk mások lelki világára. Én tudom, hogy mit tartok fontosabbnak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Ja, és szemérmetlenül fogok használni angol kifejezéseket (lásd a cím), ha úgy érzem, hogy nem érdemes lefordítani, vagy úgy veszítene a jelentéstartalmából. Vagy csak lusta vagyok. Vagy csak jól hangzik angolul. (Ha nem tiszta valami, a google a barátod...)

*Ezt csak egy bevezetőnek szántam, jöjjön most a trailer arról, hogy mi várható a következő részben: A politikai inkorrektség jelenleg talán legismertebb fenegyerekéről, Donald Trumpról és kampányáról tervezek elemzést írni.

*Nincs konkrét menetrend és terv a jövőbeli bejegyzésekről, valószínűleg akkor fogok írni, ha épp lesz időm és lesz valami, amit fontosnak tartok. Illetve ha történik valami, ami annyira felidegesít, hogy nem bírom szó nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://friendlyatheist.blog.hu/api/trackback/id/tr128492932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása